Celem projektu było zwiększenie szans rozwojowych oraz szans na zatrudnienie 650 uczniów, wzrost kompetencji 29 nauczycieli oraz wzrost jakości kształcenia w 11 szkołach prowadzonych przez Powiat Lubelski.
Dominującym zakresem interwencji było podwyższenie wiedzy i kompetencji, nabycie praktycznych umiejętności i wysokiej jakości doświadczenia zawodowego, podwyższenie kwalifikacji uczniów w zakresie wymaganym przez pracodawców co przyczyni się do większych szans na rynku pracy.
Projekt składał się z czterech zadań:
I. Wsparcie dla nauczycieli
Wsparciem objętych zostało 39 nauczycieli kształcenia zawodowego oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu.
Zrealizowano następujące działania:
- studia podyplomowe z zakresu diagnostyki samochodowej;
- studia podyplomowe z zakresu żywienia człowieka i gastronomii;
- kurs kwalifikacyjny kierowca autobusu;
- kurs pn. Szef kuchni i organizacji usług gastronomicznych;
- kurs carvingu;
- kurs sporządzania sushi;
- kurs pn. Kuchnia Czterech Kultur;
- kurs pn. Techniki baristyczne;
- kurs pn. Cztery Pory Roku;
- kurs pn. Kuchnia Pięciu Smaków;
- kurs pn. Innowacje w cukiernictwie;
- kurs pn. Programowanie Java;
- kurs pn. Programowanie C++;
- kurs z zakresu serwisu klimatyzacji.
II. Dodatkowe zajęcia specjalistyczne dla uczniów
Wsparciem objętych zostało 386 uczniów.
Zrealizowano następujące działania:
- zajęcia specjalistyczne dla uczniów pn. Poszerzamy horyzonty smaków;
- zajęcia specjalistyczne dla uczniów pn. Akademia Techniki Motoryzacyjnej;
- zajęcia specjalistyczne dla uczniów pn. Warsztaty informat.-usług i diagnostyki komput;
- zajęcia specjalistyczne dla uczniów pn. Inseminacja matek pszczelich;
- zajęcia specjalistyczne dla uczniów pn. ECDL STANDARD;
- zajęcia specjalistyczne dla uczniów pn. Programowanie Java, C++.;
- zajęcia specjalistyczne dla uczniów pn. Akademia mechanizacji rolnictwa;
- zajęcia specjalistyczne dla uczniów pn. Profesjonalny hotel;
- zajęcia specjalistyczne dla uczniów pn. Nowe trendy w cukiernictwie.
Projekt zakładał również tworzenie warunków uczenia się adekwatnych do potrzeb rynku pracy i zmian zachodzących w gospodarce poprzez doposażenie bazy dydaktycznej szkół. W ramach zadania zakupiono sprzęt dla wszystkich szkół biorących udział w projekcie. Wyposażono następujące pracownie przedmiotów zawodowych:
- gastronomiczną;
- informatyczną;
- mechaniczno-diagnostyczną;
- pszczelarską;
- hotelarską;
- warsztaty szkolne.
Łączna kwota jaka została przekazana na zakup sprzętu dla szkół wynosi: 872 888,28 zł.
Ponadto w ramach zadania uczniowie mieli możliwość uczestnictwa w wizytach studyjnych w fabryce samochodów VW, targach gastronomicznych w Krakowie oraz targach motoryzacyjnych w Poznaniu.
III. Kursy kwalifikacyjne dla uczniów
Wsparciem objętych zostało 374 uczniów.
Zrealizowano następujące działania:
- kurs spawacza TIG;
- kurs spawacza metodą MAG;
- kurs operatora drona;
- kurs operatora wózków widłowych z uprawnieniami. UDT.;
- kurs na prawo jazdy kat. B+E;
- kurs na prawo jazdy kat. B.;
- kurs pn. Profesjonalny kelner;
- kurs operatora wózka widłowego kat. IWJO - ładowarka teleskopowa;
- kurs pn. Wstęp do techniki światłowodowej.
IV. Staże i praktyki.
Uczniowie mieli możliwość uczestnictwa w PŁATNYCH stażach oraz praktykach zawodowych u pracodawców zarówno z terenu powiatu jak i spoza województwa lubelskiego. W stażach i praktykach uczestniczyło łącznie 388 uczniów. Każdy z nich otrzymał wynagrodzenie w wysokości 1500,00 zł, ponadto zrefundowano pracodawcom koszty oddelegowania pracowników do sprawowania opieki nad stażystami.
Szkoły objęte wsparciem w ramach projektu:
Zespół Szkół im. Mikołaja Kopernika w Bełżycach:
- Technikum;
- Szkoła Branżowa I stopnia;
- Technikum Mechaniczne;
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Niemcach:
Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 im. mjr Henryka Dobrzańskiego w Bychawie:
Zespół Szkół Techniki Rolniczej im. Wincentego Witosa w Piotrowicach:
- Technikum;
- Branżowa Szkoła I Stopnia;
- Technikum Mechanizacji Rolnictwa;
- Technikum Samochodowe;
Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli:
- Technikum Pszczelarskie;
- Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Efekty realizacji projektu:
- zwiększenie współpracy szkół i placówek kształcenia zawodowego z pracodawcami m.in. poprzez realizację praktyk zawodowych i staży;
- wzrost wiedzy i kompetencji uczniów poprzez uczestnictwo w dodatkowych zajęciach specjalistycznych;
- zwiększenie szans uczniów na rynku pracy poprzez uzyskanie kwalifikacji oraz zdobycie dodatkowych uprawnień;
- doposażono zaplecze techniczne szkół poprzez zakup wyposażenia pracowni przedmiotów zawodowych;
- wzrost wiedzy i kompetencji nauczycieli poprzez uczestnictwo w studiach podyplomowych, kursach i szkoleniach.
Wszystkie założone wskaźniki i rezultaty zostały osiągnięte. Realizacja projektu miała ogromny wpływ na podniesienie jakości kształcenia oraz atrakcyjność placówek biorących udział w projekcie.