„…Marcheweczkę ciach ciach ciach,
pietruszeczkę ciach ciach ciach
porek i selerek trach- siekam.
I nastawiam gaz na full,
rosołeczek bul bul bul,
a ja siadam jak ten król-czekam.
Śmietaneczka- tak tak tak,
zasmażeczka- co za smak,
kiełbaseczka sucha jak wiórek.
Tak gotuję sobie przez
dłuższy czas, aż gotów jest
najwspanialszy lek na stres- żurek!....”
Wojciech Młynarski
Produkty lokalne i tradycyjne często są wyrabiane w niewielkich ilościach, a wytwarzanie ich jest pewnego rodzaju ceremoniałem dającym wyjątkowy smak, który potem odkrywają mieszkańcy oraz turyści odwiedzający powiat lubelski.
Podstawą wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych jest tradycja wytwarzania, wynosząca co najmniej 25 lat oraz szczególna i niepowtarzalna jakość związana z metodami produkcji, które gwarantują wyjątkowe cechy i właściwości otrzymanego wyrobu.
Do działań związanych z prowadzeniem Listy Produktów Tradycyjnych zobowiązani są Marszałkowie Województw, którzy przyjmują i oceniają wnioski o wpisy produktów na Listę oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, będący odpowiedzialnym za koordynację działań i realizację celów opisanych w Strategii Identyfikacji i Promocji Produktów Tradycyjnych.
Produkty wytwarzane na terenie Powiatu Lubelskiego i wpisane na listę produktów tradycyjnych to: całuski pszczelowolskie, chleb niedrzwicki, wafle tortowe, masło z Bychawy, kiełbasa wieprzowa z Krzczonowa, szynka wieprzowa z Krzczonowa, zawijas nasutowski, piernik lubelski, paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami.