Produkty tradycyjne i lokalne Drukuj Zapisz
Miód gryczany
26
czerwca
2020
Miód o bardzo charakterystycznym smaku, głęboko słodkim, z nutą goryczy o ciemnym kolorze przechodzącym z brązowego do czarnego. Ma właściwości antybiotyczne. Poleca się go przy leczeniu chorób serca i układu krążenia. Zawarte w tym miodzie cukry proste szybko wchłaniają się do krwiobiegu i wzmacniają serce. Miód gryczany jest też bogaty w witaminę C. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy polecany jest osobom cierpiącym na cukrzycę insulinoniezależną.
Miód gryczany produkuje pasieka Mieczysława Janika z Pszczelej Woli w gminie Strzyżewice.
Autor: Starostwo Powiatowe w Lublinie
Powrót
Instrukcje
załatwiania
spraw
Elektroniczna
Tablica
ogłoszeń
Transmisje
z sesji
rady powiatu
Edukacja
w powiecie
lubelskim
Powiatowa Rada
Pożytku publicznego