Lubelszczyzna jest regionem o dużym zagęszczeniu plantacji malin. Wszystkie odmiany tych owoców są bardzo atrakcyjne dla pszczół, bo dostarczają owadom pożytku nektarowego i pyłkowego. Miód malinowy jest pozyskiwany głównie na zachód i południe od Lublina, ponieważ tam jest szczególnie dużo plantacji malin.
Miód malinowy ma podobny do kwiatów malin kolor jasnosłomkowy. Po skrystalizowaniu się jest niemal biały. W smaku czuć nutę malin. Ma szerokie zastosowanie w lecznictwie. Miód malinowy posiada działanie napotne i przeciwgorączkowe. Ma zastosowanie profilaktyczne w schorzeniach miażdżycowych. Stosuje się go w przeziębieniach oraz schorzeniach górnych dróg oddechowych. Ma również zastosowanie w nieżycie żołądka i jelit, jest wskazany przy leczeniu tych organów. Wzmacnia układ odpornościowy, odżywia i regeneruje organizm, wspomaga pracę serca. Ze względu na delikatność i łagodność może być szczególnie polecany dla dzieci. Doskonale nadaje się do sporządzania napojów orzeźwiających i słodzenia.
Na terenie powiatu lubelskiego miód malinowy produkuje pasieka Mieczysława Janika z Pszczelej Woli w gminie Strzyżewice. W X edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smarki Regionów” miód malinowy z tej pasieki uzyskał tytuł Perły 2010. W tym samym roku pasieka uzyskała tytuł Wojewódzkiego Lidera Smaku.