Producenci ubiegać będą się o tytuł „Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2020” w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole) oraz inne. Zgłaszać można dowolną liczbę produktów.
Spośród zgłoszonych specjałów Kapituła Dobrego Smaku składająca się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2020” dla każdej z kategorii. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 11 września około godziny 19.00 na festiwalowej scenie smaku w Lublinie.
Konkurs organizowany jest przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, Polską Akademię Smaku oraz Kresową Akademię Smaku. Jego celem jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z regionu lubelskiego, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów.
Rok 2020 ze względu na ograniczenia związane z koronawirusem wymusza na nas zachowanie szczególnej ostrożności przy zgłaszaniu produktów, ich ocenie oraz ogłoszeniu wyników. Przypominamy o obowiązkach nałożonych na wszystkich przez służby sanitarne kraju. Bądźmy bardzo rozważni !!!
Co roku przypominamy i podkreślamy, że Lubelskie to region, który posiada nieskażoną jeszcze przyrodę, parki narodowe, rezerwaty i parki krajobrazowe. Lubelszczyzna przyrodniczo zdecydowanie wyróżnia się na mapie kraju. Na stronie www.lubelskie.pl czytamy: „Lubelszczyzna w Unii Europejskiej to region bardzo piękny i egzotyczny, położony na wschodnich krańcach Polski, kraina od stuleci pozostająca na styku kultury Zachodu i Wschodu, łącząca tradycje katolickie, prawosławne, judaistyczne, ale także znacznie bardziej orientalne – greckie, ormiańskie, tatarskie…”.
Lublin, jako stolica regionu to jedno z najważniejszych w Polsce miast o wspaniałej historii i kosmopolitycznym charakterze. Kultura całego regionu jest jego prawdziwym skarbem narodowym. Jest to niezwykle wielobarwna mozaika, która czerpie ze źródeł etnicznych Lubelszczyzny sprzed setek lat, z obyczajów przodków, którzy przybywali tu z różnych stron Europy oraz dawnej wielokulturowej i wielonarodowej Rzeczypospolitej. Łagodny klimat regionu, który od średniowiecza przyciągał osoby pragnące tu żyć, pracować, wypoczywać, leczyć się, korzystać z bogactwa darów natury, dziś daje niezwykłe możliwości wykorzystania specyfiki regionu Lubelszczyzny dla tworzenia wielu niezapomnianych smaków.
W ciągu ostatnich kilku lat zauważamy rosnącą modę na produkty regionalne. Masowa produkcja spowodowała, że różnorodność dostępnych produktów nie idzie zawsze w parze z ich jakością i smakiem, dlatego Polacy na nowo „odkryli” wyjątkowy smak produktów regionalnych, które dają swoistą gwarancję niezmiennie dobrego i charakterystycznego smaku.
Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2020” ma pomóc wyłonić te produkty, które powinny być szczególnie eksponowane na mapie smaku regionu Lubelskiego. Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Lubelszczyzny – 2020” były dla twórców produktów regionalnych powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży.