Przedmiotem konkursu jest wykonanie pracy konkursowej polegającej na przygotowaniu tradycyjnej potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego (z wyłączeniem deserów) charakterystycznej dla regionu działania koła gospodyń wiejskich lub stowarzyszenia.
Konkurs zostanie przeprowadzony w trzech etapach:
Etap I (regionalny) - Komisja kwalifikacyjna, na podstawie oceny formularzy zgłoszeniowych, utworzy listę rankingową prac konkursowych. Do udziału w wydarzeniach regionalnych I etapu konkursu przejdą KGW, które znajdą się na najwyższych pozycjach list rankingowych. W każdym wydarzeniu weźmie udział maksymalnie 20 KGW. Zespoły biorące udział w I etapie konkursu, które zostaną najwyżej ocenione przez komisje konkursowe podczas danego wydarzenia regionalnego, zostaną zakwalifikowane do II etapu, tj. półfinału konkursu.
Etap II (wojewódzki) - KGW, które zajmą 1 miejsce w wydarzeniach regionalnych, biorą udział w półfinałach wojewódzkich. 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu, kwalifikuje się do finału ogólnopolskiego.
Etap III (ogólnopolski) - 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1 miejsce w Etapie II konkursu, wezmą udział w ogólnopolskim finale.
Nowością w konkursie jest zwrot w formie ryczałtu:
-
za udział w wydarzeniach regionalnych w I Etapie Konkursu – kwota w wysokości 200 zł brutto,
-
za udział w półfinale w II Etapie Konkursu – kwota w wysokości 300 zł brutto,
-
za udział w finale w III Etapie Konkursu – kwota w wysokości 1000 zł brutto.