W projekcie Erasmus+ brało udział 21 uczniów z Technikum Agrobiznesu, Technikum Informatycznego oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. W ramach podsumowania podjętych działań uczestnicy wyjazdu przedstawili przygotowaną przez siebie prezentację i zrelacjonowali swoim koleżankom i kolegom pobyt we Włoszech.
Dla wielu z nich wyjazd do innego kraju i związany z nim przelotu samolotem był pierwszym tego typu doświadczeniem w życiu, opowiadali więc o nim z wielkim zaangażowaniem. W trakcie prezentacji zwrócili uwagę na piękną Villę Redenta w malowniczym miasteczku Spoleto, w której mieszkali przez cały okres stażu oraz na otaczający ją imponujący park zabytkową zabudową. Opisywali samo miasteczko i jego okolice, które poznawali w ciągu tych dwóch tygodni pobytu. Mówili m.in. o zamku górującym nad Starym Miastem, do którego często wjeżdżali siedmioma kondygnacjami ruchomych schodów, o katedrze Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny „Duomo di Spoleto” z zabytkowymi freskami oraz akwedukcie„Ponte delle Torri”, który mogli podziwiać z niesamowitej trasy widokowej, zachwycającej niegdyś samego Johanna Wolfganga Goethego.
Stażyści opowiedzieli również o poznanej przez nich trasie widokowej ExFerrovia Spoleto-Norcia”, a także o „odkrytych” samodzielnie historycznych i zabytkowych miejscach, takich jak monument poświęcony poległym w czasie II wojny światowej żołnierzom ze Spoleto „Monumento AiCaduti Prima E Seconda Guerra Mondiale” czy zakon franciszkanów„Convento Frati Minori Cappuccini”.
Ważnym wydarzeniem dla uczestników wyjazdu była również całodniowawycieczka do Rzymu, w czasie której mogli podziwiać wiele zabytków tego miasta. Było to między innymi Koloseum, Plac Wenecki, przepiękna XV-wieczna /Fontanna di Trevi/ zaprojektowana przez Leona BattisteAlbertiego, Schody Hiszpańskie, Panteon – jedna z najlepiej zachowanych budowli starożytnego Rzymu, a także Watykan i Bazylika Św. Piotra, w której z zachwytem obejrzeli//m.in./Pietę/ Michała Anioła i /Baldachimnad grobem św. Piotra/ wykonany przez G. Berniniego.
Podczas analizowania prezentacji uczniowie nie zapomnieli opowiedzieć o odbytych przez siebie stażach. Uczniowie Technikum Agrobiznesu przez dwa tygodnie opiekowali się roślinami w kwiaciarni „Ceccaroni Garden diMedori Simonetta”, uczniowie Technikum Informatycznego pracowali pod kierownictwem właściciela serwisu i sklepu komputerowego „Informatica2013”, a uczniowie kierunku gastronomicznego byli przydzieleni do restauracji takich jak „Ristorante del Mercato”, Taverna „La Laterna”,„Cava di Pepita”, „La Barcaccia” czy „Bar Osteria al Bacco Felice”rozsianych po całym Spoleto. Młodzież wspomniała o niektórych trudnościach, jakie ją spotkały (głównie związane z komunikacją w obcym języku), ale przede wszystkim podkreślała pozytywne aspekty pracy po zagranicami swojego kraju, czyli zdobycie interesującego doświadczenia i poznanie innej kultury.
Podsumowując swoje doświadczenia, uczestnicy wyjazdu ocenili swój pobyt we Włoszech jako bardzo udany i zachęcali pozostałych uczniów do udziałów kolejnych edycjach projektu. Nie ukrywali również, że sami chętnie pojechaliby na taki staż jeszcze raz.
Ostatnim akcentem związanym z podsumowaniem projektu był poczęstunek przygotowany przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, który miał za zadanie ukazanie oryginalnych smaków włoskiej kuchni z rejonu Umbrii całej społeczności szkolnej.