Dnia 23 listopada miała miejsce ostatnia 4 edycja międzyprzedmiotowego projektu pod nazwą “Teatr kuchni”. Projekt miał na celu promowanie treści naukowych, językowych, artystycznych i kulinarnych. Był on realizowany w naszej szkole od listopada 2021 roku. Każda odsłona miała swojego bohatera. Byli nimi kolejno: dynia, piernik, jajko i ziemniak. Realizacji projektu towarzyszyły konkursy, prezentacje, doświadczenia, a nawet recytacje. Każda część kończyła się degustacją potraw przygotowywanych przez uczniów technikum i branżowej szkoły I i II stopnia kształcących się w zawodach gastronomicznych. Były to oczywiście potrawy tematycznie związane z bohaterami “Teatru kuchni”. Wszystkie zadania uczniowie przygotowywali pod kierunkiem nauczycieli. Koordynacją projektu zajmowała się pani Renata Garbacz. Nauczyciele i uczniowie wykazali się niezwykłą kreatywnością, za co serdeczne podziękowania złożyła Anna Matysek, dyrektor szkoły.
Na dzisiejszym spotkaniu towarzyszyła nam pani Aneta Cygan, starszy Inspektor ds. pomocy społecznej i instytucji rynku pracy z Wydziału Edukacji, Zdrowia i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego.
W związku z tym, że był to czas podsumowań pan Dariusz Grabek, wicedyrektor Zespołu Szkół wraz z panią Anetą Cygan i Anną Matysek wręczył certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte przez naszych uczniów podczas wyjazdów na staże zawodowe do Włoch i Portugalii .
Tak jak w roku ubiegłym, tak i dziś, było w “Koperniku” naukowo, artystycznie i smacznie!
autor tekstu: Karol Czapla